2016-03-24 14:10Nyheter

Frukostseminarium - Utbränd vid 21, nu vill han lära andra säga nej

null

Emanuel Nilsson trodde inte att utbrändhet fanns. »Det är väl bara att rycka upp sig«, resonerade han. Men redan när han var 21 år drabbades han själv, med full kraft. Under fyra frukostseminarier kommer han att berätta om sina erfarenheter, och vad som krävs för att kunna prestera och samtidigt må bra.

Emanuel Nilsson har rusat på i högt tempo ända sedan han var liten.

– Jag har alltid sålt saker. När jag var liten ritade jag egna Kalle Anka-tidningar som jag sålde. Och på högstadiet hade jag försäljning av begagnade mobiltelefoner i skåpet på skolan. Det var många som kom till mig för att köpa och sälja.

Under gymnasietiden avlöste jobben vid sidan om skolan varandra.

– Jag såg skolan mest som ett hinder för att hinna med allt jag ville göra.

Att starta eget efter studenten var ett naturligt steg. Tillsammans med en kompis hjälpte han andra företag med olika typer av sälj- och marknadsföringsuppdrag. Och det gick bra.

– Nu fanns det obegränsat med tid att göra det vi längtat efter. Vi ville väldigt mycket. Vi ville växa och utvecklas. Så vi sprang på och använde stress som ett medel för att hinna med.

Efter en tid kom huvudvärken, yrseln och sömnproblemen krypande.

– Jag kände inte igen mig själv. Jag var ständigt trött och blev irriterad över småsaker. Men jag tänkte att det är väl bara att göra som vanligt: bita ihop och köra vidare tills det blev bättre.

Men det blev inte bättre. Det blev i stället snabbt sämre.

– Jag testade olika saker för att lindra symptomen. Jag gick på massage, köpte höj- och sänkbart skrivbord och köpte större datorskärm. När inte det hjälpte bestämde jag mig för att ta semester för första gången. Men efter den sommaren kände jag mig inte utvilad över huvud taget, tvärtom kände jag mig ännu mer sliten.

Han förstod fortfarande inte allvaret i problemen, och försökte jobba vidare som vanligt under hösten. Till slut gick han i alla fall till en läkare som omedelbart sjukskrev honom. Det var i slutet av 2012. Han var 21 år.

Ett skäl till att han lät det gå så långt innan han sökte hjälp var den starka övertygelsen om att han inte var en av dem som kunde drabbas av utbrändhet.

– Jag har alltid sett mig själv som väldigt stresstålig. Jag vet att jag har stressat mycket men alltid känt att jag har klarat av det.

Emanuel Nilsson lämnade sitt företag, och ägnar sig nu åt att föreläsa om sina erfarenheter. Han driver också ett investmentbolag i Tanzania.

– Utbrändhet är fortfarande något man inte pratar så mycket om. Jag vill öka förståelsen för allvaret kring det och ge inspiration till hur man kan prestera på hög nivå och samtidigt må bra.

Alla kan drabbas av utbrändhet, det är Emanuels bestämda budskap. Men han säger också att säljare kan vara en särskilt utsatt grupp.

– Ja, det tror jag absolut. En säljare är ofta väldigt målinriktad, självständig, driven, ambitiös och resultatorienterad. Det är positiva egenskaper, men också egenskaper som gör att man är i riskzonen.

Att även unga kan drabbas är han själv ett bevis på, och han tror att det är vanligare än vi anar.

– Det är hård press på unga i dag. Man ska vara framgångsrik och lyckad på många områden och gärna göra allt samtidigt. Jag har träffat många unga som redan har bränt ut sig, eller är farligt nära att göra det.

Han avslutar med att säga att han, trots allt, inte skulle vilja vara utan sina erfarenheter.

– Att bli utbränd är verkligen det värsta jag har varit med om. Men insikterna jag har fått har ändå gjort att det har varit värt det. Jag har hittat ett annat förhållningssätt till livet, och värdesätter relationer och min hälsa mycket högre än tidigare.

Om Emanuel Nilsson
Emanuel Nilsson är 25 år och bor i Jönköping. Han föreläser professionellt för företag, skolor och organisationer om sina erfarenheter som utbränd. Han driver även ett investmentbolag i Tanzania i östra Afrika.

Tid och plats

Säljarnas frukostseminarium med Emanuel Nilsson erbjuds i Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping och riktar sig till alla som jobbar med försäljning, oavsett om du är medlem i Säljarnas eller inte. Datumen är:

Malmö, Scandic Kramer (Stortorget 7) – onsdag 13 april 2016
Stockholm, Scandic Klara (Slöjdgatan 7) – torsdag 21 april 2016
Göteborg, Scandic Rubinen (Kungsportsavenyn 24) – fredag 22 april 2016
Jönköping, Clarion Collection Hotel Victoria (F. E. Elmgrens gata 5) - tisdag 24 maj 2016

Tid:
Frukost: 07.30
Föreläsning: 08.00
Slut: 09.15


Om Säljarnas

Att vara säljare är världens bästa jobb. I alla fall om du frågar oss. Friheten, utmaningen och den individuella prestationen är några av de ingredienser som gör vårt yrke så speciellt. Det är också därför Säljarnas valt att gå sin egen väg. Vi är något så ovanligt som ett fackförbund som lägger huvudfokus på individen. Vi är alltså mindre intresserade av att som grupp söka konfrontation med en motpart, utan satsar mer på att aktivt hjälpa och utveckla dig i ditt jobb som säljare. Vi kan din vardag Vi vänder oss uteslutande till dig som arbetar med försäljning och marknadsföring. Vi vet hur din vardag ser ut och är specialister på de villkor och avtal som gäller för just dig. Därför kan vi snabbt sätta oss in i din arbetssituation när du vill ha råd eller hjälp och ge dig det stöd och den trygghet du behöver – oavsett om du är anställd eller egenföretagare.