2015-11-16 13:00Nyheter

Säljarnas nästa ordförande: "Jag vill sätta varumärket säljare på kartan igen"

null

Jan Zetterström heter Säljarnas nya ordförande – en säljare, säljledare och seglare. Han valdes under en extra kongress den 14 november.

Under Säljarnas ordinarie kongress i maj togs beslutet att skjuta upp valet av ordförande. I stället fick ett rekryteringsföretag i uppgift att ta fram lämpliga kandidater och presentera dem för en extra kongress som hölls den 14 november.

Kongressen hade då två kandidater att välja mellan. Valet föll på Jan Zetterström. Han är 53 år, bor i Nacka utanför Stockholm, och har en lång karriär som säljare och säljchef bakom sig, framför allt inom näringslivet men även inom den ideella sektorn, där han bland annat varit marknadschef för Stöldskyddsföreningen.

Han har också haft flera styrelseuppdrag. I dag jobbar han som konsult och hjälper företag med säljutbildningar och ledarskapsträning.

Den 18 januari tillträder Jan Zetterström som ordförande.

– Det ska bli jätteroligt. Utmanande förstås, men jättespännande, säger han.

Vad ser du fram emot mest?
– Det är utmaningen som kommer med att verksamheten är ideell. Det handlar om att skapa möjligheter för att kunna påverka och driva viktiga frågor, samtidigt som man behöver tjäna pengar för att få verksamheten att fungera. Det är en balansgång som inte är så lätt alla gånger.

Vad är speciellt med att sälja ett medlemskap, jämfört med annan försäljning?
– Det är inte så stor skillnad egentligen. Det handlar om att ha ett bra erbjudande och förpacka budskapet på ett attraktivt sätt.

Hur skiljer det sig att leda en ideell organisation jämfört med ett företag?
– Jag tror att man ska leda en ideell organisation på ungefär samma sätt. Men man måste förstå att i de lokala avdelningarna arbetar människor frivilligt. Deras drivkraft är att få ut budskapet, och få en möjlighet att påverka.

– Man får inte glömma bort att man ska tjäna pengar också, men det kommer av att man lyckas påverka. Och inte tvärtom. Så där har vi en skillnad mot vanlig försäljning.

Vad har du för förväntningar på Säljarnas lokala avdelningar och deras styrelser?
– Det är för tidigt för mig att ha några förväntningar. Men jag skulle vilja att avdelningarna är avsändarna av vårt budskap och ansiktet utåt så mycket det går. Lokalt ska man synas.

– Sedan måste kansliet hjälpa till med det praktiska hanterandet så klart.

– Avdelningarna är jätteviktiga. Bland det första jag kommer göra är att åka runt och besöka dem.

Du har i första hand jobbat som ledare inom näringslivet. Nu kommer du att leda och representera ett fackförbund. Hur ser du på det?
– Jag har alltid jobbat tillsammans med facket och jag tycker att det är så det ska fungera. Det är en fördel om facket är närvarande. De är specialister på alla regler och villkor som gäller för anställda, arbetsgivaren kan reglerna från företagets sida. Då kan man komma framåt på ett bra sätt.

Du har haft olika yrkesroller under din karriär. Ser du dig som en säljare?
– Jag har nästan alltid presenterat mig som säljare, även när jag varit vd. Det är ju det jag jobbar med. Sedan om jag säljer idéer internt, eller produkter och tjänster externt, har mindre betydelse.

Vilken position upplever du att säljare har i näringslivet?
– Jag skulle vilja att yrkes stoltheten var större. New York-mäklaren Fredrik Eklund är ett bra exempel. Han står för att han är säljare. Man kan lyckas i sin karriär och tjäna stora pengar, och fortfarande kalla sig säljare. Det är inga konstigheter.

– Samtidigt får man en bild av att säljaren blir viktigare och viktigare. Expediter har blivit säljare och serviceorganisationer har blivit säljare. Så jag tror snarare att vi får fler säljare än färre.

Vad vill du driva för frågor för att förbättra säljares ställning?
– Arbetsmiljöfrågor kopplade till tjänstebilen vill jag definitivt driva. Jag är fascinerad av att inte fler arbetsgivare har halkkörning som ett arbetsmiljökrav för tjänstebilsförare till exempel.

– Jag önskar mig också en certifiering av säljare eller liknade, för att sätta varumärket säljare på kartan igen, för det har blivit lite urvattnat med alla nya titlar. Varför skulle man inte kunna bli diplomerad säljare till exempel?

Du ska leda ett av Sveriges äldsta fackförbund, med anor från 1800-talet. Känner du lite press?
– Det är viktigt att värna om fundamenten i föreningens historia. Men det är också viktigt att bygga nytt och vara tidsenlig. Nya medlemmar attraheras av vad vi gör i dag och i morgon. De attraheras inte av vad vi gjorde för 100 år sedan. Men man måste ha kvar historien.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag älskar att segla och spenderar mycket tid i skärgården, under segel eller med paddel i hand. Vi har också ett hus från 1909, som kräver sin omsorg. 


Om Säljarnas

Att vara säljare är världens bästa jobb. I alla fall om du frågar oss. Friheten, utmaningen och den individuella prestationen är några av de ingredienser som gör vårt yrke så speciellt. Det är också därför Säljarnas valt att gå sin egen väg. Vi är något så ovanligt som ett fackförbund som lägger huvudfokus på individen. Vi är alltså mindre intresserade av att som grupp söka konfrontation med en motpart, utan satsar mer på att aktivt hjälpa och utveckla dig i ditt jobb som säljare. Vi kan din vardag Vi vänder oss uteslutande till dig som arbetar med försäljning och marknadsföring. Vi vet hur din vardag ser ut och är specialister på de villkor och avtal som gäller för just dig. Därför kan vi snabbt sätta oss in i din arbetssituation när du vill ha råd eller hjälp och ge dig det stöd och den trygghet du behöver – oavsett om du är anställd eller egenföretagare.