2018-06-14 09:52Pressmeddelande

Säljarnas Riksförbund stämmer Arndts Sales Academy för grovt utnyttjande av ungdomar

null

Arndts Sales Academy lovade sina elever ”Sveriges främsta utbildning inom försäljning och personlig utveckling”. Men istället för utbildning utnyttjades de för arbete utan lön. Under våren har en MBL-förhandling gjorts utan önskat resultat och nu väljer Säljarnas Riksförbund att driva frågan vidare rättsligt där man företräder en tidigare elev. Målet är att eleven ska få betalt för det arbete somutförts.

– Det här ärendet handlar om ett företag som systematiskt utnyttjar en svagare part, unga som vill in på arbetsmarknaden. Vi anser att Arndts Sales Academy bedriver en olaglig verksamhet som måste upphöra. Den så kallade utbildningen är ett hot mot hela den svenska arbetsmarknaden. Vårt ansvar är att se till att man följer de regler och lagar och att skydda både systemet och den enskilda individen, säger Wilhelm Kaldo, jurist på Säljarnas Riksförbund.

Eleverna erbjuds gratis utbildning under en termin där praktik, teori och föreläsningar ska ingå. Men elever berättar att det i verkligheten handlar om hårt arbete i 10-12 timmar om dagen, där de sätts att ringa kalla säljsamtal för externa kunder. Arbetet som utförs debiteras till Arndts Sales Academyskunder. Arbetsverktygen är elevens privata telefon och dator. Utöver det städar eleverna själva kontoret och betalar för sitt kaffe.

– Vill man bedriva yrkesutbildning ska det vara en riktig skola och inte en kommersiell verksamhet som detta är. Och kommersiell verksamhet innebär att de som arbetar där får en skälig lön, säger Wilhelm Kaldo och fortsätter:

– Det är fel för både arbetstagare och arbetsgivare. På det här sättet dumpas priserna vilket även drabbar seriösa företag som ger sina medarbetare schyssta villkor. Vi tror att kunderna som anlitar Arndts också är förda bakom ljuset. De ska veta att de bidrar till utnyttjande istället för att stötta unga människor på väg in i arbetslivet, säger Wilhelm Kaldo.

Säljarnas Riksförbund är specialiserade på säljares förutsättningar och arbetsvillkor, och hjälper medlemmarna med frågor kring arbetsvillkor som bonus och rörliga löner.

För mer information, kontakta:
Jan Zetterström, förbundsordförande på 072-726 63 53 eller via epost: jan.zetterstrom@saljarnas.se
Wilhelm Kaldo, jurist på 070-790 15 03 eller via epost: wilhelm.kaldo@saljarnas.se

Fakta om Säljarnas Riksförbund

Säljarnas Riksförbund är en opolitisk intresseorganisation som styrs av medlemmarna och verkar för att hjälpa, stötta och föra samman alla som arbetar med försäljning, oavsett titel. Säljarnas Riksförbund är specialiserade på säljares förutsättningar och utmaningar genom hela karriären, grundades 1884 och är i dag Sveriges äldsta fackförbund. Med ledorden affärsmässighet, tillhörighet och trygghet drivs verksamheten över hela Sverige. 


Om Säljarnas

Att vara säljare är världens bästa jobb. I alla fall om du frågar oss. Friheten, utmaningen och den individuella prestationen är några av de ingredienser som gör vårt yrke så speciellt. Det är också därför Säljarnas valt att gå sin egen väg. Vi är något så ovanligt som ett fackförbund som lägger huvudfokus på individen. Vi är alltså mindre intresserade av att som grupp söka konfrontation med en motpart, utan satsar mer på att aktivt hjälpa och utveckla dig i ditt jobb som säljare. Vi kan din vardag Vi vänder oss uteslutande till dig som arbetar med försäljning och marknadsföring. Vi vet hur din vardag ser ut och är specialister på de villkor och avtal som gäller för just dig. Därför kan vi snabbt sätta oss in i din arbetssituation när du vill ha råd eller hjälp och ge dig det stöd och den trygghet du behöver – oavsett om du är anställd eller egenföretagare.