2018-12-27 06:00Pressmeddelande

Säljarnas Riksförbund vinner tvisten, medlem får 378 000:-

En lång process och tvist är avgjord i Varbergs tingsrätt till medlemmen Christer Jonssons fördel.

Tvisten gällde ett avgångsvederlag som bolaget Beson Gross motsatte sig. Christer Jonsson har agerat handelsagent åt motparten, att vara agent innebär att vara egenföretagare men tillhör också en speciell grupp på svensk arbetsmarknad som regleras av lagen om handelsagenturer.

När någon sägs upp som agent och har tillfört positiv ekonomi genom att sälja varor har agenten rätt till avgångsvederlag.  Nivån avgörs efter bedömning på ökad genomsnittlig årsomsättning de senaste 5 åren. Vidare på ökad omsättning på nya kunder samt de redan befintliga kunder som agenten har ökad omsättningen på.

Bolaget Benson Gross menade att Jonsson inte skött sitt åtagande under tiden som agent. Att han inte har tillfört de kunder han påstått samt att han varit så populär så kunder har lämnat Benson Gross när Jonsson blev uppsagd.

Förbundsjurist Wilhelm Kaldo på Säljarnas Riksförbund gjorde en genomlysning av kunder, försäljning och omsättningsökning som ombud åt Christer Jonsson och hävdade att Jonsson skulle få fullt avgångsvederlag. Tingsrätten gav Jonsson helt rätt och ett avgångsvederlag på 378 000:- sek.

Lagen om handelsagentur – går aldrig att förhandla bort med avtal.
-Ofta tänker säljare att ett avtal är det viktigaste men om du arbetar som agent kan du aldrig avtala bort lagen om handelsagentur (HAL) säger Wilhelm Kaldo. Det gäller även de som är agenter för ett varumärke avslutar Kaldo.

En tacksam och nöjd Christer Jonson kommenterar:
-Skönt att det nu är över och att jag får min ersättning.  Säljarnas jurister har haft bra kontroll under hela processen och gjort en grundläggande research på omsättning, kundunderlag och provisioner, vilket gjort mig trygg och förväntansfull.  Jag är också glad över att jag är medlem i Säljarnas Riksförbund, annars hade mina advokatkostnader hamnat på över 500 000:-, avslutar Jonsson.

Processen och kravet på motparten Beson Gross har pågått sedan mars 2016 och är nu avgjord till Jonssons fördel.


Om Säljarnas

Säljarnas Riksförbund är ett opolitiskt riksförbund med fackliga rättigheter och kollektivavtal anpassat för den individuella säljaren. Med kärnan av säljare för säljare bedrivs verksamheten över hela Sverige. Säljarnas har 10 lokalavdelningar med huvudkontor och juristavdelning i Stockholm. Besök oss gärna på www.saljarnas.se för mer information.